Mijn favorieten

Knaagdieren

Sinds enkele nachten staart hij in volle concentratie naar het plafond. Zijn oren gespitst om ieder geluid op te kunnen vangen. Overdag is het geluid met tussenpozen ook waar te nemen maar ’s-nachts hoort hij het het best. Hij heeft het diertje zelfs een naam gegeven: Bouke. 
Bouke de boktor. Of eigenlijk Bouke de boktorlarf, want die richt de schade aan het hout van zijn woning aan. Hij heeft Bouke eenmaal zien lopen over de vloer van zijn woonkamer. Vol bewondering heeft hij het diertje opgepakt, zijn lange zwarte antennes bestudeerd en het met een zacht gebaar buiten gezet. Zo deelt H. uit B. ons mee niet snel een grotere inschattingsfout te zullen maken.

Er zijn twee soorten boktor: de nathoutboorders en de drooghoutboorders. De ronde gaatjes die u in uw haardhoutstapel aantreft zijn de uitvliegopeningen van de nathoutboorders. Deze groep richt weinig schade aan en is doorgaans niet binnenshuis te vinden. Wees dus niet bezorgt als u allemaal ronde gaatjes ziet in uw haardhout. 
De drooghoutboorders is een heel ander verhaal. De larve van de huisboktor komt op huisbezoek en heeft “de gang erin”: in rap tempo kan hij destructief te werk gaan. Bestrijden is dan wel aan te bevelen. Er zijn heel veel bedrijven die dit voor u kunnen verzorgen. Op hun websites vindt u vaak de meest verschrikkelijke verhalen waarom u met spoed een behandeling zou moeten uitvoeren. Kosten staan er niet bij maar kunnen enorm oplopen. Enig rationeel denken is echter aan te bevelen. Verwijdering van deze ongenode huisgasten is essentieel maar laat u niet al te bang maken. 

H. uit B. schijnt inmiddels weer goed door te slapen en heeft als aandenken aan vroegere tijden een mooi gaatjespatroon in zijn houten balken plafond.
 
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring