Mijn favorieten

Rietgedekt?

Het moet niet gekker worden… Vandaag stond ik met open mond te kijken naar het nieuwe rieten dak van J. van E. uit O. Het strak gedekte, fraai uitziende riet had één bijzonderheid: het was van kunststof. Dat kom je niet vaak tegen. Een korte Google-sessie op de website van de fabrikant leerde mij dat zij beweren dat:
- het te verzekeren is als een “normaal dak” wat een aanzienlijke financiële besparing met zich mee brengt;
- het materiaal slijtvast is (alhoewel mijns inziens ook kunststof onderhevig is aan weersinvloeden, waarbij er miniscule deeltjes in de grond terecht komen, maar dat ter zijde);
- het riet door de jaren heen een natuurlijk kleurverloop krijgt;
- het dak (in tegenstelling tot echt riet) waterdicht is;
- er sprake is van een constante isolatiewaarde (R-waarde = 2,04) en 
- er logischerwijs geen of weinig onderhoud meer is (geen schimmelvorming door algen en mos). 


Het nadeel wordt er niet bij vermeld: de kosten van aanbrengen zijn hoger dan van natuurriet. Om te kunnen concurreren wordt het kunststof riet dunner aangebracht (maar gezien de door de fabrikant genoemde voordelen zou dat geen nadeel moeten zijn). Maar dan nog blijkt het kunststof riet – zo is mij verteld - aanzienlijk duurder. Wel wordt er weer bespaard op onderhoudskosten wat het verschil in prijs wellicht rechtvaardigt.

 
Alhoewel ik absoluut geen voorstander ben van nog meer plastic in de wereld moet ik zeggen dat het resultaat mij ter plaatse niet tegenviel. Een kenner ziet het verschil met echt riet heus wel (zeker van dichtbij) maar voor sommige mensen zullen de voordelen opwegen tegen het esthetische aspect. 
Omdat deze vorm van “riet” nog nauwelijks voorkomt leek het mij leuk om u hierover te informeren. U weet nu dat het bestaat en kunt zelf een keuze maken onder welk materiaal u slaapt. Kunt u niet kiezen dan zijn er altijd nog de oude vertrouwde dakpannen: een natuurproduct, zijn normaal te verzekeren, zijn slijtvast, waterdicht en vragen weinig onderhoud. Het moet niet gekker worden…
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring