Mijn favorieten

Alle beetjes helpen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel ontvangen. Dit label is gebaseerd op bouwjaar en is bedoeld als stimulans om na te denken over kansen voor een comfortabele en energiezuinige woning. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet u het voorlopige label definitief gemaakt hebben. Het zal u niet verbazen dat woonboerderijen doorgaans gebouwd zijn voor 1950, wat betekent dat op basis van het bouwjaar boerderijen altijd ‘slecht uit de verf komen’ voor wat het energielabel betreft. Hier komt ook bij dat woonboerderijen over het algemeen maar mondjesmaat zijn geïsoleerd waardoor het omzetten van ‘voorlopig’ naar ‘definitief’ niet veel bij zal dragen in een stijging van het label. Voor de verkoop kan het interessant zijn om de concurrentie voor te blijven en een hoger energielabel te genereren. Maar ook als u uw landelijke woning blijft bewonen is het natuurlijk interessant om – voor uw eigen behaaglijkheid en portemonnee – een hoger energielabel te verkrijgen. Laatst las ik in het magazine ‘Boordevol Energie’ van onze energieleverancier GreenChoice een interessant artikel dat ik graag met u deel. In zes stappen van G naar een A.

Van G naar F: ketel vervangen door een HR-combiketel. Als uw ketel ouder dan tien jaar is, is die waarschijnlijk een vr-ketel (verbeterd rendement). Maar het rendement van 80% dat deze ketels halen is weinig vergeleken bij de nieuwe generatie HR-ketels (hoog rendement). Deze ketels benutten meer dan 100% van de verbrandingswarmte. Meer dan 100% lijkt onmogelijk maar doordat ook de waterdamp die bij de verbranding van gas vrijkomt, omgezet wordt in warmte is een resultaat van boven de 100% bereikbaar. Van VR naar HR overstappen scheelt zo een kwart op uw gasverbruik.

Van F naar E: vloerisolatie. Vloerisolatie leidt tot een flinke besparing op de energierekening. Daar komt bij dat het comfort aanzienlijk stijgt. Het meeste effect heeft een dikke laag isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer. Voorwaarde daarbij is wel dat er een kruipruimte is en dat die minimaal 35cm diep is. Bij ondiepere kruipruimtes is bodemisolatie een optie (isolatiemateriaal in de kruipruimte spuiten). Doordat er nog steeds warmte via wanden en ventilatiegaten verdwijnt is deze laatste optie minder dan de eerste.

Van E naar D: dakisolatie. Via een ongeïsoleerd dak gaat soms wel dertig procent van de warmte in huis verloren. Isoleren dus!

Van D naar C: spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie kan een besparing opleveren van tien tot vijftien procent op de energielasten. De meeste spouwmuren worden van buitenaf geïsoleerd: er worden gaten in de voegen geboorte en de spouw wordt volgespoten met isolatiemateriaal.

Van C naar B: van enkel naar dubbel glas. In plaats van ‘gewoon’ dubbel glas wordt tegenwoordig glas gebruikt met dubbel of drievoudig hoogrendementsglas (HR++ of HR+++). Hierbij zit zit er edel gas tussen de glasplaten dat beter isoleert dan gewone lucht. HR++ glas past meestal in het bestaande kozijnwerk. Let op! de besparing op dubbel glas valt tegen in tegenstelling tot b.v. isoleren van dak of vloer. Dus als laatste dubbel glas aanbrengen (wanneer u nog geld over heeft).

Van B naar A: zonnepanelen. Het zonlicht in Nederland is prima geschikt om met zonnepanelen energie op te wekken. Goed voor et milieu en u bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen.

Ik moet er echter wel bij vermelden dat het bijna onmogelijk is om bij woonboerderijen helemaal tot een A-label te geraken. Veelal zijn de gevels van een boerderij maar deels of niet uitgevoerd in spouw en is vloerisolatie niet mogelijk omdat het achterhuis beschikt over een betonvloer die direct op het zandbed is gestort (dus geen kruipruimte). Desalniettemin hoop ik dat u van bovenstaande punten er een aantal uitpakt die voor u interessant en goed toepasbaar zijn. Alle beetjes helpen.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring